online-tečajevi

Online tečajevi – 5 kriterija za prepoznavanje kvalitetne edukacije

Online tečajevi su u zadnje vrijeme uzeli velik zamah, pogotovo dolaskom pandemije i sve veće potrebe za online učenjem. Sjećam se 2018. godine kada sam lansirao svoj prvi online tečaj, sve je to još uvijek bilo u povojima i relativno nepoznato pa mi je zaista drago da se i kod nas sve više popularizira ovakav oblik učenja.

S druge strane, pojavio se niz različitih online tečajeva i edukacija, posebice iz područja digitalnog marketinga, ponajviše aspekta vezanog za društvene mreže. U moru raznih online edukacija, postavlja se pitanje kako prepoznati kvalitetnu edukaciju?

Zato ću vam u današnjem članku kao osoba koja već gotovo 3 godine aktivno djeluje na području online tečajeva dati 5 kriterija pomoću kojih ćete lako prepoznati koliko je kvalitetan određeni tečaj. Naravno da to nije slovo u Zakonu kao ni službeni kriteriji, ali osobno smatram da razlikuju kvalitetnu online edukaciju od loše.

1. Recenzije

Idemo krenuti s nečim jednostavnim da malo zagrijemo mozak. Kod gotovo svake kupovine proizvoda ili usluge, već nesvjesno prvo gledamo što drugi kažu. U ovoj priči, na jednoj strani smo mi, potencijalni kupci, a na drugoj strani su oni, prodavači. Više vjerujemo onima koji su na našoj strani, nego prodavačima.

Zato je sasvim prirodno da prvo gledamo recenzije. Nakon što smo malo pojasnili psihologiju recenzija, idemo vidjeti zašto je ovo važan kriterij kod odabira online edukacije.

Pogledajte recenzije tečaja i obratite pozornost na to što ljudi ističu kao glavnu kvalitetu tečaja. Recenzije koje izgledaju poput: “Odličan tečaj, naučila sam puno” ili “Super tečaj!” slobodno u startu otpišite. Potražite svaku imalo dulju recenziju, proučite što pišu, čime su zadovoljni. Pogledajte i negativne recenzije, ako recenzije uključuju i ocjene, pogledajte čime to nisu bili zadovoljni.

Važno je znati da se recenzije redovito lažiraju, redovito se kupuju i zato obratite pozornost na ove koje sam gore spomenuo kao i sve ostale vrste generičkih recenzija gdje možete primijetiti općenite pohvale koje se mogu primijeniti na apsolutno sve.

online-tečajevi

>> OPIS ZA INSTAGRAM PROFIL – KAKO DA PRIVUĆE PAŽNJU? <<

2. Sadržaj tečaja

Svaki imalo ozbiljan online tečaj treba imati dostupan popis lekcija s nazivima. Mislim da ovo ne trebam previše komentirati, ako nisu u stanju napisati nazive lekcija i modula već samo napišu par natuknica, onda je apsolutno jasno da taj tečaj slobodno možete zaobići jer, zašto bi upisali nešto za što nije dostupan nikakav kurikulum?

3. Mentorstvo nakon tečaja

Osobno smatram da svaki kvalitetan tečaj treba sadržavati određen oblik mentorstva i praćenja nakon što ga osoba položi, neovisno o branši u kojoj se online tečajevi nalaze.

Važno je da, kada položite tečaj, imate mentorstvo kreatora tečaja koji će vas pratiti neko vrijeme kako bi bili sigurni da ćete sva znanja koja ste dobili kroz teorijski dio tečaja što lakše primijeniti na početku, a upravo na početku je najvažnije imati tu podršku.

Kao edukator koji je do sada radio s preko 500 polaznika svojih tečajeva, vjerujte, treba im podrška na početku da kvalitetno implementiraju sva znanja, ali za mentorirati nekoga je potreban sasvim poseban set vještina.

4. Oglašavanje samog tečaja

Baš sam neki dan u Facebook grupi Marketing za početnike, koju preporučujem da zapratite, naišao na objavu gdje sam mogao vidjeti Facebook oglas za edukaciju iz digitalnog marketinga za poduzetnike, jedna članica je naišla na oglas pa je zatražila mišljenje članova grupe.

radionica digitalnog marketinga
Izvor: Facebook grupa Marketing za početnike, screenshot

Ma znate što, ne treba vam ni 1% kritičkog načina razmišljanja da shvatite kako ne postoji nijedan razlog zašto bi itko trebao upisati ovu radionicu, gdje se navodno uči digitalni marketing, ako oni sami u stanju nisu kreirati oglas kako spada.

Na samom primjeru možemo jasno vidjeti kako su gornji i donji dio oglasa odrezani, dakle demonstrirano je osnovno nepoznavanje formata slike za oglas, a i informacije koje možemo vidjeti u samom oglasu su prilično zbunjujuće.

Poanta priče – vrlo vjerojatno ćete na većinu online tečajeva naići u obliku oglasa, ako vas netko uči nečemu što ni sami nisu sposobni napraviti kako spada i to vješto demonstriraju pred svima, zaobiđite taj tečaj.

5. Pružaju li online tečajevi buduće nadogradnje?

Kupili ste tečaj, prošli lekcije, stekli novo znanje i to je to, više se nikada neće otkriti ništa novo iz te branše? Možda za neke banše ovo vrijedi, ali za većinu ne. Uvijek pogledajte imate li doživotan pristup tečaju te potražite spominju li se igdje nadogradnje tečaja, posebice kod tečajeva koji se odnose na društvene mreže, tamo se stvari toliko često mijenjaju da su nadogranje tečajeva ili barem Facebook grupa za sve polaznike gdje se iste objavljuju nešto što svaki kvalitetan tečaj jednostavno mora imati.

Online tečajevi – zaključak

Ovo su moja razmišljanja glede kriterija koje bi online tečajevi koji se žele nazvati kvalitetnima, trebali imati. U tom slučaju, certifikat koji dobijete polaganjem takvih tečajeva neće biti nešto s čime se možete slikati već će nositi i određenu vrijednost.

Pročitajte recenzije, pogledajte popis lekcija, pogledajte nudi li tečaj išta nakon što ga položite, obratite pozornost kako izgleda oglas za tečaj i postoji li opcija dodatnih nadogradnji ili grupe gdje se nalaze članovi tečaja.

Za slučaj da želite vidjeti kako izgledaju moji tečajevi, bit će mi drago uputiti vas na početnu stranicu tečaja o prehrani, a predlažem da i posjetite početnu stranicu tečaja za Fitnes prodaju i marketing.

Čitamo se! 🙂