3-tehnike-za-ciljeve

3 tehnike kojima možete pomoći klijentima da lakše ostvare ciljeve za koje vas plaćaju

Ono čega prije svega trebamo biti svjesni jest da, kada radimo s klijentima, prehrana i treninzi su samo jedan dio njihovog života. Postoji niz faktora i okolnih stresora koji utječu na to kako će reagirati na proces promjene kroz koji ih vodite, a često toga nismo svjesni.

Mogu se dogoditi situacije kada će vam doći s rečenicama poput:

  • “Nemam više vremena za ovo, želim pauzirati suradnju.”
  • “Ne znam što nije u redu sa mnom, ali ovo ne ide!”
  • “Opet sam pojela pola kante sladoleda. Opet! Ionako se nikada ništa neće promijeniti, zašto se uopće mučim?”

Zašto uopće dolazi do ovakvih situacija?

Proces promjene je jako težak i gotovo nijedna osoba koja kreće u njega nije svjesna što ju čeka. Mi smo robovi svojih navika, a njih definiramo kao radnje koje obavljamo na nesvjesnoj razini, automatizirano, bez razmišljanja.

Kada pokušavamo uvesti nove navike, doslovno svaki dio mozga se bori protiv njih jer stare navike suvereno vladaju našim radnjama i ne misle prepustiti ni milimetar teritorija novim navikama oko kojih se trudimo.

Zato će se često događati situacije kada će vam klijenti, ponajviše na početku suradnje poželjeti odustati, sumnjati u proces, sumnjati u sebe, sumnjati čak i u vas. Vaša odgovornost, dužnost i obaveza je da im pomognete jer su vas za to platili.

Najlakše im je vratiti novac i reći: “Ti ipak nisi za ovo, javi se kada se uozbiljiš.

Time samo bježite od svoje odgovornosti da im pomognete kako god možete jer su vama povjerili svoj problem, vama su dali svoj teško zarađen novac i vi ste ti koji im trebate biti podrška u najtežim trenucima, a ne oni koji će ih napustiti jer vam se ne da raditi s teškim klijentima i slično.

Zato vam donosim 3 tehnike koje će vam pomoći u radu.

Tehnika #1 – Udahni, izdahni

Ovo vam može biti korisno uživo kada klijent dođe uznemiren ili dođe do osjećaja frustracije zbog nečega. Otkucaji srca se povećavaju, disanje se ubrzava, sve manje vlada sobom.

Recite im: “Okej, idemo sada malo stati i zajedno par puta udahnuti i izdahnuti pa ćemo pronaći onu opciju koja ti najviše odgovara i to je to. Ne brini, ovo se svakome dogodi.

Zajedno udahnite i izdahnite nekoliko puta, pričajte im smirenim tonom glasa, sporije, nasmiješite se. Vaš zadatak je u tom trenutku smiriti situaciju, smiriti osobu, iznova se pozicionirati u njenim očima kao bezuvjetna podrška i oslonac te pronaći najmanji korak s kojim nastavljate dalje.

tehnike-disanja

Tehnika #2 – Osvijestite im da su oni ti koji su glavni

Podsjetite klijente s vremena na vrijeme da su oni ti koji su odlučili preuzeti odgovornost za sebe i svoje zdravlje te ih pohvalite za to. Zatim im recite da su tako oni ti koji odlučuju kojim će tempom napredovati i ne trebaju raditi ništa što trenutno ne žele raditi. Doći će vrijeme za tu neku tehniku/vježbu koja im sada ne odgovara.

Recite im: “Vidi, mislim da je velika stvar što si odlučila preuzeti odgovornost za sebe i svoje zdravlje. To je nešto što većina nije u stanju napraviti nego samo traže ponedjeljke iznova i iznova, a ti si krenula. Ja sam ovdje da te usmjeravam na putu i pazim da se ne odeš u krivom smjeru. Moja uloga je podrška, smjer, savjet, ali ti si ta koja donosi finalnu odluku. Ti si glavna i odgovorna za ovaj proces.”

Tehnika #3 – Recite im da nisu sami

Uglavnom klijenti nemaju podršku okoline koju bi htjeli imati, moramo biti svjesni da su osobe koje se odluče na zdrav način života u manjini, ipak smo najdeblja nacija u Europi. Okolina će ih osuđivati, gledati na krivi način, ismijavati i važno je znati da ipak nisu sami pa je ova tehnika odlična za sve one koji nemaju podršku okoline i to vam istaknu kroz refleksije.

3-tehnike-za-ciljeve

Recite im: “Žao mi je što nemaš podršku okoline jer sigurno nije lako kada ti bliski ljudi i oni s kojima provedeš dan ne daju nikakav oblik podrške, pogotovo kada radiš promjenu. Ipak, ja sam ovdje za tebe, to želim da znaš. Ja sam osoba koja će te navigirati na ovom putu, biti podrška, davati savjete i smjernice kada zapneš i kojim god smjerom kreneš, tu sam da te podržim, saslušam i zajedno ćemo uspjeti, siguran sam.

Zaključak

Ovo su samo neke od tehnika koje vam mogu pomoći da budete što bolji dok radite s klijentima. Proces promjene je za njih neugodan i težak i zato je jako važno da ste uz njih umjesto da im vratite novac i kažete da su neozbiljni ili nespremni. Nitko na ovom svijetu nije spreman za promjenu jer ne znaju što ih čeka, a i ovako su nesigurni i podrška okoline im nije najveća ikada, barem ne većini.

Olakšajte im taj početak, budite kvalitetna podrška i pomoć jer to je vaša odgovornost od onog trenutka kada ste dogovorili suradnju.

Ako želite konkretnije poraditi na svojem fitnes poslovanju – od marketinga i prodaje na društvenim mrežama pa sve do svojeg sustava rada s klijentima, napravili smo tečaj od 89 lekcija kroz koji vas podučavamo kako da radite kvalitetniji sadržaj, imate više pratitelja i povećate broj klijenata uz 90 minuta konzultacija uključenih u cijenu. Kroz tečaj želimo pomoći svim osobama koje pružaju usluge u fitnesu da rade bolje i posljedično tome – zarađuju više. Pogledajte službenu web stranicu tečaja gdje imate sve detalje.