kako ukloniti pozadinu sa slike

Kako ukloniti pozadinu sa slike u 3 sekunde?

Kako ukloniti pozadinu sa slike je pitanje koje smo si barem jednom u životu postavili jer jednostavno nemamo znanje o Photoshopu, a ispred nas je zadatak uklanjanja pozadine sa slike. Ne znamo kako to napraviti i nikako da napravimo vizual kako treba. Možda radimo plakat na koji trebamo staviti logotip našeg projekta, udruge ili tvrtke, ali nas muči ta frustrirajuća bijela pozadina pa logotip izgleda kao bijela kocka.

Zato ću u ovom članku objasniti kako to napraviti na jednostavan način bez korištenja Photoshopa.

Zašto bi uopće ukloniti pozadinu sa slike osim za logotip?

Jeste li ikada vidjeli vizual kada se na njemu nalazi osoba, a pozadina je jednobojna? Što mislite, je li ta osoba stala baš ispred platna naračaste boje koje je savršeno ispeglano i osvijetljeno, tako da se ne vidi nijedna bora, nijedan odsjaj i čini savršenu pozadinu?

Naravno da nije, u post-produkciji je pozadina maknuta i stavljena je željena pozadina kako bi se dobio taj efekt. U praksi, fotografi većinom koriste green screen, a riječ je o platnu koje je zelene boje. Zelena boja se bira jer postoje najmanje šanse da će upravo ta boja biti na subjektu koji se slika s obzirom da proces skidanja pozadine, laički objašnjeno, izgleda ovako:

  • osoba koja radi obradu kaže programu da odabere svu zelenu boju na slici
  • zatim mu kaže da svu zelenu boju koju je odabrao – makne

Na taj, vrlo jednostavan način, uspjeli smo maknuti pozadinu sa slike i možemo staviti željenu pozadinu na sliku. Ovo se ne koristi samo kod fotografije već i kod snimanja brojnih filmova s akcijskim scenama.

Pogledajte kako to izgleda u praksi kod snimanja filmova.

green screen primjer
Foto: digitalsynopsis.com

Kako ukloniti pozadinu sa slike?

Idemo sada na glavni dio ovog članka, a to je kako ukloniti pozadinu sa slike. Postoji jako puno online alata koji su web stranica gdje samo učitate sliku i dobijete finalni rezultat. Alat koji ćemo koristiti zove se remove.bg

Cijela stvar je poprilično jednostavna, dovoljno je samo da otvorite stranicu i kliknete na upload image.

Kako ukloniti pozadinu sa slike

Zatim će se slika učitati i web aplikacija nakon toga sama odrađuje svoj posao i skida pozadinu. Idemo vidjeti kako to izgleda na mojem primjeru.

ukloniti pozadinu

Odabrao sam fotografiju s poduzetničke konferencije na kojoj sam bio govornik i odlučio sam maknuti pozadinu s nje. Ovo bi u Photoshopu bilo poprilično izazovno s obzirom da pozadina ima jako puno šarenih elemenata koji nisu jednobojni pa bi proces trajao jako dugo.

Ovako je alat za mene skinuo pozadinu u doslovno tri sekunde.

>> INSTAGRAM PROFIL – 3 NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE NE SMIJETE RADITI <<

Kako staviti custom pozadinu na sliku?

Ono što je najlakše napraviti jest staviti pozadinu po izboru na ovu sliku, a ono što ja najčešće koristim kada želim nešto brzo i jednostavno je Canva – besplatan online alat za izradu vizuala.

U njemu doslovno možete napraviti sliku dimenzija koje vam god odgovaraju, staviti pozadine koje želite, fotografije preko njih, tekstove i sve ostalo. Idemo vidjeti kako to napraviti u nekoliko jednostavnih screenshotova kako bih vam olakšao cijeli proces.

Korak 1 – odabir custom dimenzija

U prvom koraku odabrat ću custom dimenzije za svoj vizual, a on će biti 500×500 pixela, što čini square fotografiju pogodnu za objavu na Instagramu. To ću napraviti klikom na Create a design > Custom dimensions.

canva custom dimenzije

Korak 2 – Odabir pozadine

Nakon što mi se u Canvi otvorio predložak, odabrat ću, u ovom slučaju, boju pozadine. Kliknut ću na paletu boja i odabrati boju koja mi najviše odgovara.

paleta boja canva

Korak 3 – učitavanje slike

S lijeve strane kliknut ću na Uploads > Upload na image or video, učitati sliku i samo ju odvući preko ove pozadine. Napravit ću save u .png formatu i imam svoju sliku sa custom pozadinom.

slika bez pozadine

Nakon još par modifikacija, ovo je finalni rezultat koji sam dobio i postavio za naslovnu sliku ovog članka.

kako ukloniti pozadinu sa slike

>> KAKO FUNKCIONIRA INSTAGRAM ALGORITAM U 2020. GODINI? <<

Koje su prednosti, a koji nedostatci ovakvog alata?

Prije svega, prednost je da je ovo odličan alat za početnike i sve koji nemaju znanja oko Photoshopa ili traže brzi način kako ukloniti pozadinu sa slike. Odlično za bilo kakav logotip koji treba staviti na plakat ili neki vizual.

Nedostatak je što je maksimalna rezolucija u kojoj ćete dobiti svoju sliku jest 625×400 piksela u besplatnoj verziji. To je dobro ako slika nije preko cijelog vizuala ili uzima tek manji dio, ali ako želite slike u punoj rezoluciji, potrebno je kupiti neki od paketa koje nudi ovaj alat.

Za 40 slika u punoj rezoluciji, platit ćete 9 eura, a više o paketima i cijenama pogledajte na njihovoj službenoj stranici.

Zaključak

Ovo je odličan način kako da u kratkom roku maknete pozadinu sa svojeg logotipa ili fotografija koje želite koristiti u svojim vizualima. Iako ima nedostatke u vidu maksimalne rezolucije koju možete exportati, remove.bg je zaista odličan alat vrijedan korištenja.